Nanocząstki ze skórek granatów
|
Marnowanie jedzenia to problem wielu regionów Å›wiata, ale wedÅ‚ug badania opublikowanego w International Journal of Nanoparticles, wyrzucone obierki owoców w przypadku granatów, mogÄ… być użyteczne w rozwijajÄ…cej siÄ™ dziedzinie nanotechnologii.
Punica granatum, czyli granatowiec to roÅ›lina pochodzÄ…ca z póÅ‚nocnych Indii, która byÅ‚a hodowana i zaaklimatyzowaÅ‚a siÄ™ w caÅ‚ym regionie Å›ródziemnomorskim jeszcze w starożytnoÅ›ci. WyciÄ…g z owoców granatowca jest bogatym źródÅ‚em silnych przeciwutleniaczy.
Obecnie botanik Naheed Ahmad z Patna University oraz fizyk Seema Sharma z AN College, również w Patnie, w Indiach, pracujÄ… wspólnie nad wykorzystaniem skórki granatów jako Å›rodka redukcyjnego przy tworzeniu nanoczÄ…stek srebra.
Naukowcy twierdzÄ…, że ich podejÅ›cie do tych szeroko badanych i cennych z technologicznego punktu widzenia nanoczÄ…stek jest bardziej przyjazne dla Å›rodowiska niż używanie "chemicznych" Å›rodków redukujÄ…cych i rozpuszczalników przemysÅ‚owych. Proces ten wyklucza również konieczność podgrzewania mieszanki, ponieważ zachodzi on w temperaturze pokojowej.
ŹródÅ‚o: nanonet.pl.
Czy wiesz, że ...
Wirusy mają wielkość od 30-300nm, natomiast w projekcie BioMed opracowuje się terapię poprzez modulacje aktywności katalitycznej RNA.
więcej informacji