Obecność nanocząstek w żywności i opakowaniach
|
Nanotechnologia znalazÅ‚a miejsce w przemyÅ›le żywieniowym. Jakie wynikajÄ… z tego korzyÅ›ci oraz jakie stanowi to niebezpieczeÅ„stwo dla konsumentów? W jaki sposób nanoczÄ…stki wpÅ‚ywajÄ… na opakowania produktów żywieniowych?
Czy podczas solenia frytek zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ziarenka soli się nie zlepiają? To dzięki zastosowaniu substancji chemicznej zwanej kwasem krzemowym, znanym też jako amorficzny dwutlenek krzemu, czyli E551. Związek ten ma właściwości wiążące wilgoć, co zapobiega zbrylaniu się, dzięki czemu już od dziesięcioleci z powodzeniem stosowany jest w mieszankach przypraw.
InnÄ… korzyÅ›ciÄ… z zastosowania nanoczÄ…stek jest możliwość wzbogacania pożywienia. MieszkaÅ„cy krajów rozwiniÄ™tych spożywajÄ… wiele Å›wieżych produktów w peÅ‚ni pokrywajÄ…cych ich zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki Å›ladowe – w przeciwieÅ„stwie do krajów rozwijajÄ…cych siÄ™. Na ich potrzeby można by wzbogacać żywność nanoczÄ…stkami, np. ryż z żelazem, cynkiem, witaminÄ… A lub kwasem foliowym. Pierwsze firmy prowadzÄ… już odpowiednie badania, a jedna zaoferowaÅ‚a gotowy produkt osobom cierpiÄ…cym na niedobór żelaza na Filipinach, w Maroku oraz na Wybrzeżu KoÅ›ci SÅ‚oniowej.
ŹródÅ‚o: nanonet.pl.
Czy wiesz, że ...
Turritopsis nutricula (gatunek stuÅ‚biopÅ‚awa) posiadajÄ…cy zdolność caÅ‚kowitego powrotu do stadium niedojrzaÅ‚ego pÅ‚ciowo po osiÄ…gniÄ™ciu dojrzaÅ‚oÅ›ci pÅ‚ciowej, co potencjalnie daje mu biologicznÄ… nieÅ›miertelność. Jednym z celów projektów BioMed jest opracowanie nowych leków przedÅ‚użajÄ…cych życie...
więcej informacji